Útkeresők kora

– Most vagyok itt először… motyogja kissé zavartan, miközben körbenéz a meditációs központ nagytermében. – Hirtelen nem is tudja, mit kéne mondania egy ilyen bemutatkozó körben. – Mindig is érdekelt a spiritualitás… – és ahogy kihúzza magát, gyorsan megigazítja keleti vászoningét. – Sok helyen jártam már, és elég sokat olvastam jógáról, buddhizmusról, zenről. Most ez a tanfolyam is érdekel, szeretnék fejlődni… meg hát… keresem az utamat…

…és vajon megtalálja-e?

Napjainkra olyan időszak köszöntött a nyugati kultúrára, amely rengeteg lehetőséget kínál föl az életút során az egyének számára. A hagyományos társadalmak viszonylag kevés lehetőséget adtak a szabad választásra, az életet egy előre megírt forgatókönyv szerint végig lehetett élni. A mai ember számára viszont egyre kevésbé biztosak a korábban megingathatatlannak hitt viszonyítási pontok.

Csak kapkodjuk a fejünket a rengeteg élmény, életstílus és világnézet lehetősége között. A fogyasztói társadalom szemlélete itt is megnyilvánul: próbáld ki ezt is, szerezd meg azt is, nehogy kimaradj valamiből! A ránk zúduló információözönben egyre nagyobb kihívást jelent a tájékozódás. Ha nincsen egy belső iránytűnk, könnyen elsodródhatunk a lehetőségek közt.

 

Szakmák sokasága

A pályaválasztás kétszáz éve még nem okozott akkora fejtörést, mint ma. A felmenőktől örökölt szakma adott volt: földet művelni, állatokat tenyészteni, folytatni a családi mesterséget. Egy mai átlagos fiatal jóval szélesebb palettából választhat szakmát, mint korábban; még akkor is, ha országában a társadalmi mobilitás működése kifogásolható.

A technológia és a szervezetek fejlődésével teljesen új szakmák jönnek létre, miközben hosszú ideje működő szakmák tűnnek el. Az sem biztos, hogy egy fiatalon kitanult szakmát a nyugdíjig gyakorolhatunk, tehát a pályaválasztás kérdése akár többször is felmerülhet az életút során.

 

Spirituális svédasztal

A new age, azaz „új kor” beköszöntével a zsidó-keresztény hagyományokon túl a többi világvallás tanításai és képviselői is elérhetővé váltak a nyugati ember számára. Az akár több ezer éves spirituális hagyományok mellett megjelentek újabb szellemi irányzatok is. Míg korábban az emberek beleszülettek egy vallásba, és akár egész életükben nem találkoztak a kereszténységen, esetleg a zsidóságon kívül más vallással, addig ma spirituális utak tömkelege kínálja a választ az élet nagy kérdéseire.

Honnan jövünk? Miért vagyunk itt? Hová tartunk? Mégis mire jó ez az egész?

Az akár egymásnak ellentmondó válaszok tengerében sokkal nehezebb választ találni ezekre a kérdésekre, mint amikor még csak egyetlen “igazság”, egyetlen nézőpont létezett.

 

Nemi szerepek változása

A hagyományos nemi szerepek egyértelműen előírták, kinek, mikor, hogyan kellett a neméhez méltóan viselkednie, és az életút tekintetében is megszabták, milyen életkorban milyen elvárásoknak kellett megfelelni. A legtöbb nő számára nem volt kérdés, hogy anyák akarnak-e lenni vagy sem, és a karrierlehetőségek is meglehetősen korlátozottak voltak, már ha egyáltalán lehetett valamilyen szakmájuk.

A neveltetésük során a férfiak is egyértelmű útmutatást kaptak, milyen egy „igazi” férfi, és mit vár el tőlük a társadalom.

A mai férfiak és nők egyértelmű útmutatás helyett sokszor gyakran ellentmondásos elvárásokkal találkozhatnak:

  • Legyen családod! De legyen karriered is!
  • A férfi legyen családfenntartó! Elég a szexista hozzáállásból, ne csak a nő maradjon otthon a gyerekkel!

 

Az egészség útvesztője

Élj egészségesen! Az egészség fontos. Válts életmódot! De pontosan milyen életmódot kell leváltani, és mit kell helyette csinálni? Egyáltalán mit nevezhetünk egészségesnek?

Nem kell sokáig keresnünk, pillanatok alatt rengeteg irányzatot találhatunk, amik tudják, mi egészséges és mi káros. Életmódváltás jegyében lehetünk vegetáriánusok, vegánok, paleozhatunk, követhetjük a makrobiotikát vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendet. A sort még hosszasan lehetne folytatni. Csak kapkodhatjuk a fejünket, mert ami az egyik irányat szerint az egészség kulcsa, az a másik iskola szerint méreg – és viszont.

Az egészséges életmódot keresők gyakran igen kacskaringós és kerülőutakkal teli utat kénytelenek bejárni, mire megtalálják a számukra megfelelő életmódot – már ha egyáltalán megtalálják.

 

Belső iránytű

Olyan korban élünk, amikor az egyének az életútjuk során nem csak egyetlen kész megoldással találkozhatnak, hanem választási lehetőségek tömegével találják szembe magukat.

Nézőpont kérdése, hogyan viszonyulunk ehhez az új jelenséghez: mondhatjuk azt, hogy a világ összezavarodott, elveszett a rend, a stabilitás, a biztos kapaszkodók, vagy tekinthetünk rá lehetőségként is.

Attól függ, hogy képesek vagyunk-e megtalálni a minket építő, előrevivő impulzusokat, vagy csak keresünk, keresünk, magunk se tudjuk, mit.

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

Seneca pontosan rávilágít, hogy a számtalan kínálkozó út akkor válhat építő lehetőséggé számunkra, ha mi magunk tisztában vagyunk azzal, hol vagyunk, és hová szeretnénk eljutni. A mi saját kikötőnket pedig a belső iránytűnkkel találhatjuk meg. Először talán keresgélnünk kell magunkban, mit is mutat az iránytűnk, egyáltalán van-e olyanunk? A belső iránytű mindenkiben ott van: ha még keressük, az önismereti munka lehet a segítőnk a megtalálásában.