Mi segít az úttalálásban? (3. rész)

Pillanatok, amiket sosem felejtünk – emberek, akikre mindig emlékezni fogunk… Azon túl, hogy szép emlékek, életünk ezen epizódjai igen fontos támpont adhatnak az útkeresésben, de akkor is, ha “csak” szeretnénk magunkat jobban megismerni.

Nézzük miről van szó!

 

Ki vagy mi volt ránk nagy hatással?

Mindenki életében vannak olyan pillanatok, amikor fellelkesít, lenyűgöz, vagy mélyen elgondolkodtat valami. 

Lehet, hogy egy könyv, vagy egy műalkotás mozgat meg és indít el minket valamilyen új irányba; de megfoghat minket egy ügy, valamilyen irányzat, iskola, és emberek is gyakorolhatnak ránk nagy hatást. 

Meghatározó lehet pl. gyerekként először látni klasszikus balettet a Diótörő előadásán, vagy az a világlátás, amit egy tanárunk közvetít, vagy amikor egy műhelybe bejutva lenyűgöznek az ott készülő dolgok.

Bármiről is legyen szó, abban a pillanatban emelkedettség jár át, és magunkban IGEN-t mondunk: “igen, én ezzel mélységesen egyetérek, ehhez csatlakozni akarok, ez az, amit keresek”. 

Talán nem is tudatosul mindig, pontosan mire mondunk igent, inkább csak érezzük, hogy valamilyen fontos dologgal találkoztunk. 

Amikor azon tűnődünk, mivel lenne érdemes foglalkoznunk, és hol a helyünk a világban, érdemes végignézni az életutunkat és megkeresni a jelentős pillanatokat. Mi érintett meg minket? Mi lehett annak a helyzetnek az esszncája? Ha több fontos eseményt fel tudunk idézni, és sikerül feltárni a magjukat, kirajzolódhat egy mélyen bennünk lévő irányultság, egy megvalósításra váró törekvés.

 

Mi mikor és hogyan voltunk másokra nagy hatással?

Az érme másik oldalát se hagyjuk figyelmen kívül, mert valószínűleg értékes felismerésekre juthatunk az általunk keltett hatások vizsgálatából.

Sok kliensem hajlamos azt gondolni, hogy nagy hatást csak kiemelkedő képességekkel bíró, különleges emberek gyakorolhatnak másokra, és ők, átlagemberek nem tettek soha semmi különlegeset. Így aztán nincs is nekik mit megvizsálni ebben a kérdésben.

Egyáltalán nem kell grandiózus dolgokat tenni, hogy az a többi ember számára értékes legyen. Mindenki tud valamit, ami másokból szimpátiát, érdeklődést, elismerést vált ki, új irányt, új nézőpontot mutat. Gondoljunk csak vissza, mi mikor tehettünk olyat, ami mások számára fontos volt? Mit csináltunk akkor? Milyen képességünk nyilvánult meg ott? 

Érdemes felidézni több alkalmat is, hogy lássuk, vannak-e ismétlődések az általunk kifejtett hatásokban. Lehet, hogy kirajzolódik egy képesség vagy egy terület, ahol hatni tudunk a világra. Ha még jól is érezzük magunkat ezen képességünk gyakorlása közben, máris találtunk egy kapaszkodót az utunk megtalálásához.

Elméletben mindez sima ügynek tűnik, mégis előfordulhat, hogy elakadsz a fontos események össesedésével, vagy a bennük rejlő esszencia feltárásával. Ne add fel, ilyen esetekben a biográfiai munka a segítségedre lehet. Itt olvashatsz róla többet.