Mi segít az úttalálásban? (1. rész)

Megtalálni az utunkat akkor sem feltétlenül könnyű, ha van valamilyen elképzelésünk arról, kik vagyunk és miért vagyunk itt. De ha ötletünk sincs, igazán nehéz helyzetben találhatjuk magunkat, amikor egy új életszakaszba vagy élethelyzetbe kerülve át kéne gondolni a közelebbi és távolabbi jövőnket. Hasonló ez a helyzet ahhoz, mint amikor GPS-szel útvonalat terveznénk, de még azt sem tudjuk megadni, honnan indulunk — nemhogy az úticélt. A helymeghatározásunkat és az útvonalunkra való rálátást támogatja, ha a jelenünket és az eddigi életutunkat megvizsgáljuk a most induló bejegyzéssorozat segítségével. 

 

Mi fontos az életben?

Fontos döntések meghozása előtt segítségünkre lehet, ha egy kicsit hátralépünk és átgondoljuk, mi milyen értékeket képviselünk. Milyen elvekben hiszünk, mivel tudunk azonosulni? Mitől válhatna jobb hellyé a világ? Ha sikerül ezekre a kérdésekre valamilyen választ találnunk, megvizsgálhatjuk, hogy az opciók, amelyek között ingadozunk, mennyire vannak összhangban az általunk fontosnak tartott értékekkel. 

Anita (a nevet megváltoztattam) egy nagy cégnél dolgozott pénzügyi elemzőként. Munkaideje nagyrészét a számítógépe előtt töltötte és viszonylag ritkán volt alkalma kapcsolatot teremteni a kollégáival. Az első találkozásunkkor nehezen tudta megfogalmazni, mivel van baj, csak azt érezte, hogy valami hiányzik. Egyre inkább céltalannak érezte az életét. “Akkor sem dőlne össze a világ, ha nem gyártanék Excel-táblázatokat” – csattant fel aztán az egyik beszélgetésünk alkalmával. 

Számára a nap legértékesebb része akkor jött el, amikor cigi- vagy kávészünet ürügyén felálhatott az asztalától és végre beszélgethetett egy kicsit a kollégáival. Fontos volt számára a többiek hogyléte, szívesen és empátiával hallgatta kollégái életének alakulását. Az üléseink során fogalmazta meg magának, hogy elsősorban az emberi kapcsolatokat, illetve magukat az embereket tartotta az életben igazán fontosnak. Szeretett volna valahogy elmozdulni ebbe az irányba.

Ugyanakkor kezdett rálátni arra is, hogy számára a stabilitás és a biztonság érzése szintén nagyon fontosak, a jelenlegi munkahelyén mindezek adottak voltak. Sőt, a felettesei értékelték azt a lelkiismeretességet, amivel a feladatait végezte. Ebből a nézőpontből szemlélve mégiscsak testhezálló volt a jelenlegi a munkahelye. Időközben egyre jobban megfoghatóvá vált, milyen tevékenységre lenne szüksége, hogy valóban tartalmasnak érezze az életét: rövidesen jelentkezett is kórházi önkéntesnek és ezzel megtette az első lépést, hogy a számok mellett emberekkel is foglalkozhasson. Hogy a jövőben is gazdasági területen fog-e dolgozni főállásban, még nyitott kérdés, de talált már egy célt, amit értékesnek és értelmesnek érezhet. 

Első nekifutásra talán nehéz lehet megfogalmazni, mi milyen értékeket képviselünk. Ha neked is nehezen megy, vagy elakadtál, gyere és keressük meg az általad képviselt legfontosabb értékeket, hogy aszerint alakíthasd az életed!