Biográfiai munka – Térkép a rejtett kincseinkhez

Magyarországon talán még kevéssé ismert az életút felfedezésére és összefüggéseinek vizsálatára irányuló módszer, a biográfiai munka. Számomra egy rendkívül inspiráló módszer és egyben önismereti út, amely segítséget jelenthet a különböző életszakaszokban és élethelyzetekben megoldást keresők számára.

Honnan ered a biográfiai munka?

Elméleti alapjait Rudolf Steiner munkásságában találjuk. Steiner széles körben a Waldorf-pedagógia révén vált ismertté, azonban számos kutatási területe mellett az emberi életút törvényszerűségeit is tanulmányozta.

A biográfiai munkát, mint módszertant Bernard Lievegoed, holland pszichiáter és kollégája, a brazil Gudrun Burkhardt dolgozta ki az 1970-es években. Mára a coachingon túl a szervezet-és közöségfejlesztés területén is világszerte alkalmazott módszerré vált.

A biográfiai munka során abból indulunk ki, hogy az emberi életút ciklusokra bontható. 63 éves korig az élet kilenc hétéves szakaszra bontható, azon belül pedig háromszor 21 évre. Az első 21 év a testi fejlődésről szól, 21 és 42 év között a lelki fejlődés időszaka jön el, a 42 év fölötti életszakasz pedig a szellemi fejlődésé.

Az életút törvényszerűségeinek ismerete önmagában is támogatást adhat, mert megmutatja, hogy egy adott életkor, életszakasz milyen kihívásokat, akár kríziseket tartogat, és az életút egésze szempontjából milyen jelentőssége van az aktuálisan nehéznek megélt helyzeteknek. 

Ha a biográfiai munka segítségével elkezdjük aktívan vizsgálni az életutunkat, felismerhetjük a mintáinkat, ráláthatunk az ismétlődésekre. Kialakul bennünk egy érzék, hogy az egyes események mögé látva felfedezzük életünk mélyebb összefüggéseit, értelmét, az ittlétünk irányultságát és akár a célját.

Megtalálhatjuk életünk fő feladatait, és megláthatjuk, mi az, amit fontos lenne megtanulnunk vagy feldolgozunk, meggyógyítanunk magunkban. 

A biográfiai munka nem pszichoterápia, de remek előkészítője lehet egy terápiás folyamatnak azáltal, hogy letisztul, mivel van dolgunk, mit lenne érdemes átdolgoznunk. Ugyanakkor a bennünk rejlő kincsek feltárásával és felszínre hozásával erőt meríthetünk az előttünk álló kihívásokkal való megküzdéshez, a terveink megvalósításához.